PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards
Proiect înscris în ediția 2016 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

the c.a.p.

the c.a.p.



Proiect înscris de

MARIO KUIBUS
arhitect
re-act now
office@re-act.ro
0744429228

Informaţii despre proiect

Clădiri de birouri
http://www.re-act-now.ro/projects/by-year/
2007
2009
2014
3050 mp
5200000 euro
BUCURESTI Aleea Alexandru nr.21, sector 1

Echipa de proiect

re-act now
in regie proprie
Confidential
arh. MARIO KUIBUS, arh. ANDREI CEBOTARU, arh. LAURENTIU COCEANGA, arh. ADELA ANTONIU, arh. ALINA STOICA, arh. MARIA UNGUREANU, arh. RALUCA GENOIU

- DAN SIMION - SICON 21 - PROIECT DE STRUCTURA
- MIHAI DUTA - MID INSTALL 2003 - PROIECT DE INSTALATII SANITARE
- MARIAN SIMTINICA - PROTECTOR - INSTALATII ELECTRICE SI BMS

Stadiu incipient

The plot is located in center Bucharest, in a protected area of high architectural value monument buildings. It is part of what is called the Filipescu land division. What is characteristic for this historic land division is the elegant streets, large plots (between 500 and 1350 sqm), and various architectural styles, from late ecclectic, secession, neo-Romanian, Art Deco, to modernism. Most buildings were erected between the two world wars. However, the existing building, erected around 1940, was not listed as a historic monument, but being in the protection area of more monument buildings, it was subject to several historical studies, which listed its architectural value as being low to medium. It had a semi-basement, one floor over the ground floor, and a mansard, with direct access from Aleea Alexandru street. Alongside with the city's history, the usage of the building was not linear – the first owner only got to inhabit it for a few years, then it was nationalized and used by multiple tenants, at one point being a police station. Only then did it become a private property once again. The main challenge of the intervention was the location of the existing building in such a valuable historic tissue, in the sense of accomodating the function and the modern needs in the spirit of contemporary architecture, and honour at the same time the existing architecture.

Scopul proiectului

The project’s purpose was to rehabilitate, expand and adapt to modern usage the 70 year old house within a representative historical area of Bucharest, through a complex negotiation and intervention process, turning it into a multi-purpose mixed-use space with the possibility to accommodate both private and public functions. After the intervention, the new structure was to harbor within the 3000 sqm different types of activities, both high-end housing, as well as other semi-public functions such as offices, multi-purpose open spaces for key events and conferences, private receptions and others. The architecture intervention that blends both the traditional and the new sets out to start a new dialogue and create a new urban expression, in terms of public aesthetics of the city fabric, creating an iconic building, a public landmark. When it comes to usage, it contributes to opening up private spaces to a new more public exploration. The c.a.p. was entirely privately financed, being the investment of a private beneficiary. The total budget of the project, with costs attributed to over 12 years of design phases, permits and execution adds up to about 5 million Euros.

Descrierea proiectului

According to the expert opinion, the main (Eastern) and Southern facades were preserved, while the interior was rebuilt, and extension works were done, in order to accommodate the client needs. That being said, the project is neither a restauration, nor an extension, but actually a new building, the result of several historical evaluations of the initial building, and the technical needs of the new building. Formally, there is a dialogue between the old and the new - the massive old building base, and the 'cap', the recessed floors and the canopy, which seem to be floating due to the delicate metal structure holding it. The visual detachment of the new intervention is also enhanced by the continuous glazing on the 3rd floor. The canopy is in fact the most iconic element of the intervention. The visual contrast between the old and the new is also seen in the materials used, plastering with white stone dust for the base, and bronze finishing for the detached volume. The canopy captivates, protects and intrigues, being more than a functional element, but an iconic element of the 21st century. The use of exterior materials on the interior creates an illusory feeling – you are in the interior of the 'old house', but at the same time in its semantic exterior.

Evaluare

We are not aware of any public controversy created by our intervention. The professional response was a positive one, the project being awarded with architecture prize for social-cultural projects section at Romanian Architecture Annual in 2014. The project was also featured in several high profile national and international magazines such as Igoo Habitat&Architecture, Domus, Mark and archdaily.com.

Panouri de prezentare

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Institutii sustinatoare
Parteneri media
Producator