PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Proiect înscris în ediția 2017 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

Pavilionul SomeșDelivery

SomeșDelivery Pavilion



Proiect înscris de

Dénes Barabás
arhitect
KOOHO
barabas.den27@gmail.com
0743692634

Informaţii despre proiect

Infrastructură urbană
http://somesdelivery.ro/editii/
2016
2016
2016
440 m2
3300 RON
Cluj-Napoca Splaiul Independenței

Echipa de proiect

KOOHO
KOOHO (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond, Fülöp Csenge))
Festivalul SomeșDelivery
arh. stud. Ákos Ambrus, arh. stud. Dénes Barabás, arh. stud. Milán Bokor, arh. stud. Botond Bölöni, arh. stud. Csenge Fülöp

- Beáta Bartha - Voluntar
- Dániel Bódi - Voluntar
- Emese Burista - Voluntar
- Botond Gazda - Voluntar
- Sandra Lucaci - Voluntar
- Levente István Váncsa - Voluntar

Stadiu incipient

The first location of the 2016 Someș Pavilion was a wide portion of the alley between the Cluj Arena and the Central Park of Cluj-Napoca. Being oversized for its purpose and with one end leading to a road with no pedestrian crossing, this area was doomed to become deserted. The few benches and the uncared-for vegetation did not add much appeal to the equation. Still, given its proximity to the river, and the hope of setting up two temporary pedestrian crossings, this public space was chosen as a location for the pavilion is 2016. In 2017, as the next section of the river fell into the crosshairs of the event, the location of the pavilion became the riverside promenade near the Babeș Park. Just as dysfunctional as the previous one, this site was still very different, as it was literally on the riverside, and because we had to deal with a thin, linear space, not a comfortable open one. The few joggers and dog owners who frequented this area need not to be disturbed in their activities, so the occupiable strip lost from its width even more.

Scopul proiectului

In the case of both 2016 and 2017 editions, the Someș Pavilion constructed for the event called Someș Delivery served as the main location. They hosted concerts, performances, coffee and bookstore, sandwich bar, activities for children, public discussions and presentations, or simply they provided shade, a cold drink or a place to rest for passers-by. Another aspect of the projects was to activate unused urban spaces, at least for a short period of time.

Descrierea proiectului

The Someș Pavilion in 2016 was conceived as a modular structure, that can be easily built, demolished, stored and reconstructed again in other combinations. The base module was a regular tetrahedron, constructed from 5x15 cm pieces of wood. There were multiple variations for this basic structure, as some of the units were given a wooden floor, and some were even fitted with wheels for greater mobility. In order to equip them for rainy weather, or too much sun, some of the strategically chosen sides of these tetrahedrons were covered in white waterproof poliplan material or semi-transparent white mesh for shade. Their configuration resulted mainly from the special properties of the building site and from the functions or activities the pavilion had to accommodate. In 2016, as the location was a wide, flat space, the solution was a more scattered layout, with a few groups of 2-4 modules, complemented by a few alone standing ones. In 2017 however, because of the narrow and linear space, the pavilion itself was placed along a central axis, in tighter module-groups.

Evaluare

Because it served as a gathering space for like-minded people to discuss one of the major problems of the city, the impact of the pavilions was more of a social one. People attending the events organized in this edifice left with a better understanding of their environment, and a lot of ideas on how they can improve it. Because the pavilion in 2017 stayed there for a few months even after the event, it managed to attract people to the riverside, thus activating it and creating a sense of ownership in the community towards this public space. In 2016, even if only for a few days, the first pavilion also managed to activate an unused urban space, filling it with life and attractions. Moreover, because of the iconic modular structure, it encouraged other events, like the city days of Târgu Secuiesc or the Atelier Panorama festival, to borrow the modules used for the Someș Delivery, in order to bring a new approach to the special planning on their location.

Panouri de prezentare

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Institutii sustinatoare
Parteneri media
Producator