PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards
Proiect înscris în ediția 2017 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

Hidden Nest

Hidden Nest



Proiect înscris de

Diana Giurea
arhitect
Giurea Diana BIA
diana.giurea@gmail.com
0040770101202

Informaţii despre proiect

Cultură
2015
2015
2015
48.52mp
2000 euro
Timinsoara str. Avram Imbroane nr.1

Echipa de proiect

Giurea Diana BIA
Giurea Diana, Zoran Popovici, Gabriela Pap, Flavius Emanuel Holotescu, Laurentiu Caragia, David Cuciuc
Festivalul PLAI
arh. Diana Giurea, arh. Zoran Popovici

Stadiu incipient

The Banat Village Museum in Timisoara is the annual host of Plai Festival starting with 2005, giving participants a third of the property: green space and courtyards of the monument houses alike. Of the two access points in the museum park, only one is for the public, marked by a rustic gate. Even if the site is on the outskirts of the city, it is accessible to citizens by means of public transport, bicycle or car, being preferred by people because of the immediate proximity to the Padurea Verde. On the other hand, Plai Festival is already known in Timisoara thanks to its various activities (music, art and multiculturalism, film, workshops on various themes and varied artistic forms) taking place durring a three day timespan.

Scopul proiectului

Hidden nest is an example of a temporary architecture which wanted to provide an alternative understanding of the term gate. The object worked for three days as an access device within the Banat Village Museum with the Xth edition of Plai Festival. The requirements of the design gave rise to a series of challenges related to low budget management, identification of the optimum form, organization of execution with low workmanship, and unfavorable weather conditions. Thus, in the process of design we constantly tackled with the requirements stipulated in the design theme launched by the client, where the access gate had to: mark the entrance to the festival, to naturally direct the flows of participants towards the two areas of interest, to harmoniously integrate into the immediately existing built environment (the geometry of the museum existing gate, existing buildings and local materials) and, from the point of view of architectural plasticity, to instill the natural idea through form and material.

Descrierea proiectului

The keywords that guided the project are: orthogonal, organic, permeability, multidirectional. The final geometry includes the orthogonal-organic duality illustrated by the two gate components: the massive volume and the excavated one, in an equal volumetric ratio that gives the viewer the opportunity to simultaneously perceive the two entities. The massive component defines the maximum volume occupied by the object which uses a spatial grid of module 45x45x45cm. The choice of the modular spatial grid arises from the desire to create a permeable boundary, in order to observe from the outside both the interior space configuration and the surroundings. The second component refers to the excavated mass. For its configuration, we analyzed the natural pattern of the weaver bird nest, where the funnel has a double role: as means of absorbing and dissipating the people flows. The object incorporates a network of funnels that take up pedestrian traffic and provide interior natural light. Parametric design tools have been used in order to identify the optimal form of the excavated organic space.

Evaluare

In terms of execution, our role was not limited to designers, but we actively participated in the entire construction process by organizing and conducting the site, processing the construction material and assembling the component parts. The main difficulties encountered relate to site logistics and unfavorable meteorological conditions that delayed the initial estimated completion deadline. Interestingly, the project, through its curious volumetry, has managed to stir up fascination from the very beginning of its construction, which naturally led to the expansion of the working team through the involvement of volunteers. Even if the lifetime of the architecture object was short, we think the impact was positive, measured both by the feedback received from the beneficiary and from those who had the opportunity to interact directly or indirectly with this project. I appreciate that the value of this temporary object lies in the chance for the public to understand in a new meaning for the word "gate": a complex device that articulates two environments and transit becomes an experience.

Panouri de prezentare

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Institutii sustinatoare
Parteneri media
Producator