PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards
Proiect înscris în ediția 2017 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

Casa Racovita

Racovita House



Proiect înscris de

Corina Dindareanu
arhitect
Corina Dindareanu arhitect
corina.dindareanu@gmail.com
+34637976407

Informaţii despre proiect

Rezidențial - locuințe colective
2013
2014
2016
404.70
400.000
Bucuresti Str. Dimitrie Racovita 4

Echipa de proiect

Corina Dindareanu arhitect
Cella Invest AG srl
persoana fizica
arh. Corina Dindareanu

- ing. Radu Modreanu - structura
- ing. Bogdan Ionita - instalatii (Dynasty VDB srl)
- Victor Cornea - diriginte santier

Stadiu incipient

The building is located in a neighborhood of courtyard houses, a mix of volumes and styles where 4-5 storey interwar buildings can be seen next to modest ground floor longhouses. Each of them expresses sincerely in its formal aspects the time when it was built, as well as its residential function, which is also the aim of the new construction. The plot is situated in the central area of Bucharest, in a protected urban zone, and therefore had to obtain specific permits in order to prove the quality of the urban intervention.

Scopul proiectului

The project is a private comission for a single family house. Nevertheless even in the smallest interventions there is a part of the project that concerns the insertion of a new piece in the urban fabric that we have to deal with. In this case the building was visually very present in the intersection of Mantuleasa and Dimitire Racovita street, and the volume atempts to respond to this situation. The street façade seems more "opaque", responding to the north-western orientation, but the building opens gradually as it evolves towards the courtyard area: the side façade features the entrance, as in all the typical longhouses in this area, mirroring the neighbouring house, while the backyard façade opens completely to embrace the green space of the garden.

Descrierea proiectului

The house consists of a compact volume of 11m height (height regime being at least 10m max. 15m), with ground floor, 1st and 2nd floor(partially) facing the street, similar in size to the adjacent buildings, and a lower body (only ground floor) with a light metal structure and sliding glass walls, which along with the surrounding pergolas allows the living room to merge with the garden. A narrow zone of the house next to the dividing property wall gathers in a 2m wide band all the services: bathrooms, kitchen, storage,installations. Following the principles of sustainability, for minimal energy waste the use of a ventilated façade was a priority from the very beginning. After considering a wide range of materials, the wood was chosen as a low environmental impact material, as well as an envelope that ideally combines the environemental requirements with the aesthetical ones, being a warm, domestic, traditional material suitable for residential function.

Evaluare

Controversy may be inherent when acting in a protected urban area: the project intends to enrich the fabric of this part of the city with a new building that aesthetically expresses it's residential function in a contemporary way, yet establishes a dialogue with the older neighbouring houses, with the adjacent courtyards that merge with garden of the new house, with the urban space created at the intersection of the streets. The response was evaluated as a positive one, from the clients and the neighbourhood but also from the professional opinion, as the house was nominated at the "Anuala de Arhitectura 2017".

Panouri de prezentare

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Institutii sustinatoare
Parteneri media
Producator