PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Proiect înscris în ediția 2017 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

Imobil rezidential, Demosthene 29

Residential building, Demosthene 29



Proiect înscris de

George Postelnicu
arhitect
Melon Design Studio
george@melon.ro
0723613575

Informaţii despre proiect

Rezidențial - locuințe colective
https://divisare.com/authors/2144805180-melon-design-studio
2013
2014
2015
750 MP
560 000 E
Bucuresti Str. Gral. Dr. Atanasie Demosthene, 29, Bucharest

Echipa de proiect

Melon Design Studio
SC Stabilo Construct SRL
Persoana fizica
arh. George Postelnicu, arh. Oana Postelnicu

- Catalina Comanariu -

Stadiu incipient

The site is located on a quiet street with old houses, tall trees, lime and honeysuckle perfume, not far from Cotroceni Palace. The rear limit of the property is south and is bordered by a park with tall trees showing the silhouette of the Military Academy.

Scopul proiectului

The project is an attempt to address issues that are important to us: how can we compensate (at a small scale) the increasing shortage of green areas in Bucharest and the relationship between the interior/private space and the exterior/collective space. We tried to keep the building typologically and morphologically true to the surrounding space: residential neighborhood characterized by small streets with narrow plots.

Descrierea proiectului

We tried to keep the building typologically and morphologically true to the surrounding space: residential neighborhood characterized by small streets with narrow plots. The aim of the project was an "alive" house able to offer visual, tactile and olfactory sensations, with garden - terraces and "tree tenants", with trellises for climbing plants and supports for caprifolium flowers. In time, all the above might form "live bio-skin structures", acting as cooling devices. The passage of outer space / public city space and interior / personal space is the architectural filter of the building . Terraces are precious elements that mediate and articulate the interaction between the collective space and singular space. The architecture reflects the inner life which evolves over time depending on how it is inhabited by the patina of materials and plant growth. It contains promises and uncertainties. The materials that were used for the construction are the ingredients that made the concept come to life. The use of materials becomes a "sincere" expression that does not hide imperfections and exposes the robustness of construction stages - exposed concrete, weldings, assemblage of metals and glass. The result speaks through contrasts between materials, with reflecting lights and shadows that depend on the season and moment of the day. Wood is used as an "alive" material with special sensitivity, tactile properties, able to "attract" and induce a particular state. Its location is chosen to allow closeness, direct touch. Therefore the facade in the terraces area has vertical elements fully made of oil treated wood. It contributes to the general composition of the house, yet it is accessible directly and at close range. Wooden ceilings are very visible from the street and very pleasant from the terraces, framed by edges of black metal plates. The wood and metal plates are carefully installed with grooves on walls, ceilings and decks allowing ventilation and dimension changes due to humidity and temperature variations. The 4 level building has one apartment per floor and a basement with an English courtyard. This building replaced an old building without architectural value and with serious structural problems. The difficult terrain - with a high water level and three active springs discovered during works - required controlled dismantling operations, consolidation and waterproofing the enclosure. From start to finish (1 year) the construction was supervised and managed in all phases directly by the architects.

Evaluare

The project brings to light issues such as design quality, attention to details, materials and responsible execution. Thus, it becomes one of the few quality contemporary architecture projects which might represent a solution toward solving the the various development problems that many protected areas in Bucharest seem to have. These areas contain a multitude of buildings that are in an advanced state of decay that is due to their age, the lack of minimal maintenance, abandonment, lack of money, etc. Some of them are very valuable and are at a risk of disappearing in the event of an earthquake; others lack any significance and have a great potential of sparking the development of contemporary architecture that is representative of the current generation. From remarks which vary from reluctance to admiration, the project attracts attention and sparks debate. We observed an evolution in the attitude of one of the neighbors which was initially very bothered by the construction process, but in the end had nothing but positive things to say about the finishes of the facades and the design in general. Also, one of the tenants, which was initially attracted by the quality of the facades, was later outraged by the presence of interior apparent concrete and brick walls, deeming them cheap and of low quality, event though they attest to the quality execution of the structure; in the end, upon seeing the positive reactions to the project, he signed a multi-annual renting contract, the building having a full tenancy well before it was finalized. Depending on the cultural level of the observer, the perception differs. The presence of wood on the facade and that of the metal trellises in relation with glass and metal are seen as a novelty, which most have regarded in an appreciative manner.

Panouri de prezentare

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Producator