PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Proiect înscris în ediția 2019 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

CASA C M M T

C M M T HOUSE



Proiect înscris de

ILEANA RUCSANDRA POPESCU
arhitect
SC WDE SIGN SRL
rucsandra.popescu@wdesign.ro
0742353512

Informaţii despre proiect

Rezidențial - locuințe colective
https://archello.com/story/59922/attachments/photos-videos
2017
2017
2018
295 m2
250000 euro
COM. BRANESTI, ILFOV, ROMANIA Strada Soarelui 58-64 Com. Branesti, Ilfov

Echipa de proiect

SC WDE SIGN SRL
LARA CONSTRUCT, TECHNICA SCHWEIZ,
C M M T
arh. ILEANA RUCSANDRA POPESCU

- IULIA DINU - ARHITECT, VIZUALIZARI 3D
- SABIN PRODAN - FOTOCREDIT
- VALENTIN STATE - INGINER STRUCTURA REZISTENTA
- CRISTINA GHITA - INGINER INSTALATII

Stadiu incipient

Sitting on a soft slope at the outskirts of Branesti village, Ilfov, CMMT house is a private residential project completed for a couple with a teenager. Initially, the plot posed a challenge with its remote location, slightly steep topography and absence of a proper roads to reach it. But since the clients were in no rush for the house to be built, the first months have been dedicated to creating a suitable access on site. We found there an empty plot but already fenced with opaque skirt towards the nearby forest and access pathways; site was a former 1000 sqm agriculture land placed in the south of the forest line and close to lake shore. In the present the area is a growing new community of Branesti Village.

Scopul proiectului

In the end, with several meetings, the residence became perfectly tailor-made — owing its ‘raison d’etre’ to the unique scenery of “in-between” forest and lake site. The owners are a private middle class family financing the project from their savings; budget was set in the limit of 1000euro/sqm and the expectation was to build a weekend house that eventually will become a permanent retirement residence; therefore we try to not exceed the ground floor level and to cover no more than 30% of plot area in order to let nature to flood in. For community we think that CMMT house is an example of one level dwell to be followed not only for practical reasons of functionality and accessibility, but also for revival a tradition of building low rise houses on the plain's region.

Descrierea proiectului

We reveals the project as a chain-like sequence of rooms, all fitting into a single floor. Indeed, since the couple has been living in an apartment for quite a while, they felt very strongly about limiting the vertical expansion of the building. Hence, common areas sit at the center with the master bedroom at one wing and the children’s and guest rooms on another. The “T shaped” layout gives the clients a certain level of independence once the kid is groing older but most importantly, it allows all spaces to open up towards a charming view of the surroundings. Furthermore, given how the client has requested a merging house feel for their home, the design deliberately avoids creating one-purpose spaces. In fact, the main different between a holiday home and a regular one is the lack of definition in the program boundaries. However, the chain-like layout of the project made it necessary to add a corridor that connects each zone without having to resort to a Versailles style. So the main entrance hall/gallery spanning almost 5.5 meters tall became in the same time the connection between the three wings of the house. Open hall view toward the neighbor friend family connect the house socially speaking. Living area, kitchen and dining rooms are all integrated into a single space, enclosed by large windows on three sides that expand the fun to the adjacent covered and outdoor terraces when desired. Boundaries are also blurred at the master bedroom, with just a big walk-in closet dividing it from the bathroom — eliminating doors completely. All in all, with its stretched ‘one floor’ design and intermingled program, the residence laying on the hill at mid-height creates a laid back and blend with slope image. Two roof skylights give the space a series of shades throughout the day creating a moving images all the time. Wooden sliding shutters also gives privacy and intricate dynamic images throughout the indoor surfaces. Indoor design is simple, speculating the texture and inside color of each material, with no extra color addition: concrete tiles are gray, wood veneer is protected with neutral anti UV coating, slate is anthracite gray and whiteness of the inside walls is just the right balance for the black exterior. Two boxes connected in T shape under a large roof that merge the space and also gathers indoor and outdoor living areas, this is the simple concept of the CMMT house.

Evaluare

The outcome of the design process itself was warmly embrace by the clients, as they express it in terms of efficiency and also unicity of the dwell. We strongly believe that our aims were 95% met. Client responded with open mind to the bold approach in terms of appearance of the house; in fact blackness of this dwell is the single act of intrusion into the landscape, making it a statement especially in the winter time. Differently from the initial design, facade's cladding were changed from anthracite slate tiles for all walls into decorative plaster finishes _ and this was a bit of decrease in terms of standard due to budget limits and time frame. As the clients reported, they were surprised how many strangers have come in front of the house [by deviating from the main road] just to see what’s the black appearance under the forest curtain. Some of them were curios enough to ask who’s the architect or others even recognized the minimalist style merged with a bit of Scandinavian flavor. A bit more elaborated in shape than how kids use to draw a house with a tilted roof, 2 windows, one door and a chimney, CMMT black house is the expression of simplicity of living out of the city.

Panouri de prezentare

Acordul privind drepturile de autor

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Producator