PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Proiect înscris în ediția 2019 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

Centrul de Industrie Electronică

The Center of Electronic Industry



Proiect înscris de

Alexandra-Ioana Berdan
arhitect
APLUSNOIMA.SRL
alexandra@aplusnoima.ro
0745666049

Informaţii despre proiect

Construcții industriale
https://www.electra.ro/ro/centrul-de-industrie-electronica
2017
2018
2019
10609 mp
4 000 000 euro
Iași Parcul Industrial Miroslava, sat Brătuleni, comuna Miroslava, jud.Iași

Echipa de proiect

APLUSNOIMA.SRL
STEFINVEST.SRL
ELECTRA.SRL
arh. Alexandra Berdan, arh. Ancuța Costandache

- Daniel Poleac - Detaliere arhitectură
- Daniel Miroțoi - Detaliere arhitectură, fotografiere execuție
- Alexandru Șteopoaie - Proiectare structură
- Bela Mocsary - Proiectare structură
- Constantin Iacomi - Proiectare instalatii termice si HVAC
- Liviu Covaliu - Proiectare instalatii sanitare, electrice, și securitate la incendiu
- Tiberiu Teodor-Stanciu - Modelare 3D, concept arhitectură
- Mihai Ungureanu - dirigenție de șantier, management execuție, consultanță tehnică

Stadiu incipient

The Centre of Electronic Industry is located inside the Miroslava Industrial Park, in the county of Iași. Geographically part of the Bahlui valley, the site of the park was formerly an agricultural field at the periphery of the city of Iași. The Park is now a part of the strategic development of the North-East Region of Romania, and will be developed by the local municipality with the construction of a network of roads and the provision of public utilities, thus creating conditions for the location of production facilities. The current headquarters of the beneficiaries is in the city, and in order to accommodate their need for expansion, the decision to relocate their new production facilities in the Industrial Park was a natural option. The site is completely flat, with close access to main roads, railway and only 10 km away from the centre of the city of Iași. The main challenge of the site, being situated on a flat river bank, is the management of rain waters. The project addresses this issue by adapting the architecture to easily control and collect rain waters.

Scopul proiectului

The client/investor is a group of three companies that produce parts, assemblies and equipments for the electronic industry. The companies currently employ around 100 people and the new facilities will have to accommodate around 200 highly skilled employees. The project covers the need for doubling the production capacity while expanding the client's vision for a more transparent, adaptable and streamlined working environment. The client has been thoroughly involved in the design of the building, studying, testing and refining together with the architects the possibilities of improving the internal production flows through architecture. The result of the entire process has been the definition of a radically improved, efficient and very specific layout for each of the companies of the group. This extreme specificity has led in the end to a rather generic layout, making the space extremely adaptable to almost any change in its use. The assembly of buildings has been designed with the principal drivers of high efficiency in operations, production and logistics, expansion capability, rain water management and low energy use.

Descrierea proiectului

Unlike the traditional industrial hall, a large rectangular box, the Center has a square footprint, occupying the maximum constructible plot on one direction, freeing the ground for further expansions, in the other direction. Including production, office, presentation and social spaces, the assembly of buildings fit into a 100 / 100m square, with a total built area of approximately 10000 sqm. A series of courtyards, with representation, technical and entertainment functions, separate, link and individualise three volumes for the distinct companies and production spaces of the client. The three volumes adapt to the specificities of the production types. The courtyards improve orientation, natural lighting and workspace quality. The central body, not by chance in the shape of a plus sign, accommodates the common functions (dining hall, auditorium, reception, protocol and training rooms, exhibition spaces) and effectively connects the main three volumes. The core thus assures the cohesion of the assembly. This organization allows flexibility in time and space, ensuring both the individualization of each company, but also the possibility of direct relationship, and closeness between them. Furthermore, it ensures efficiency in operation as well as a dynamic and pleasant working environment. Each hall is composed of two parts. With on opening of 10m, a two levels bay shelters technical, social and administrative spaces. The production areas are organized horizontally, on sections of 20 and respectively, 40 m. The office spaces, located upstairs, communicate visually with the production areas. Transparency and the need of visual connection between production and office spaces has been one of the first wishes of the clients. Vertically, the three volumes adapt their form to the context both inside and outside. Tilted roofs address both the functional requirements of the buildings and the environmental conditions. To increase construction speed and reduce costs, modularity and prefabrication have been used in the conception and execution of all the details.The prefabricated reinforced concrete structure has been used as a reference to the methods used unanimously in the past for the construction of industrial halls in Romania. The outer shell, made of prefabricated and highly efficient heat-insulating aluminium coloured sandwich panels, gives the center a combination of shine and contrast. The rhythm of vertical - type windows, evenly perforates the facades to open the volume to the outside. The project includes sustainability principles that improve the indoor environment, provide comfort to the inhabitants, and reduce the use of natural resources: controlled ventilation, natural lighting in all work areas, and horizontal visual relations with the environment through windows at the eye level.

Evaluare

The Center of Electronic Industry is, first and foremost, a factory. Starting with the idea that factories will need to be highly responsive to rapidly changing market dynamics and operational environments in the future and will need to adapt physically to supply chain disruptions and variations, new product lines, machinery and equipment. As such, the factory will need to accommodate a range of floor layouts, production systems, equipment configurations and extensions. Therefore, the centre’s flexible and modular design means that whatever its engineers will want to achieve, the building will be fit to respond. The thinking of efficient interior flows and installation systems, the proportions, connections between spaces, and relations with the outside, carefully adapted to the specificities of each company, finally produced high quality interior spaces. The architecture of the Center serves primarily its users, by providing a high quality work environment, while being a rather pragmatic statement of client values. Design, production and delivery are experienced inside the building as a holistic, intelligently interconnected process. The Center epitomises an ambitious company strategy and aims at setting a new regional standard in production facilities, creating a landmark and a "home" of the electronics industry.

Panouri de prezentare

Acordul privind drepturile de autor

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Producator