PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Proiect înscris în ediția 2019 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

Casa cu Nuc

Walnut Tree House



Proiect înscris de

Laura Hasmatuchi
arhitect
S.C. HASMAHAUS S.R.L.-D.
alexandra@arhitectica.ro
0749377719

Informaţii despre proiect

Rezidențial - locuințe colective
2018
2019
2020
235,01mp
590 000 lei
Miroslava, Iasi Str. Olga Sturza, nr.35, sat Miroslava, com. Miroslava, jud. Iasi

Echipa de proiect

S.C. HASMAHAUS S.R.L.-D.
Iasidor Construct
Matasă Gheorghe și Corina Nicoleta
arh. Laura Hasmatuchi, arh. Alexandra Cojocaru

- Bogdan Huma - Proiectare structurala
- Daniel Petru Stanescu - Proiectare instalatii

Stadiu incipient

The plot is located in the Miroslava Village, a newly developed village near Iasi, in a neighborhood of one and two story houses characterized by a mix of volumes and styles. The free of construction land have one special particularity: a walnut tree that grew in the back, away from the street.

Scopul proiectului

The aim of the project was to create a perfect home for a family with two children, maintaining and highlighting the presence of the existing walnut tree. The two story house very near on the west side of the plot, which obstructs the sun, the desire of creating a house with a private courtyard, escaping the agglomeration of the city and being surrounded by the nature were the basic elements of the project.

Descrierea proiectului

The house is developed on the ground floor with all the main spaces (entry, kitchen, dining, livingroom and main bedroom) and first floor only for the two children. Because of the requirement to have a very private house, the main courtyard is in the center and surrounded by two sides of the building – the one with the entry space, garage and kitchen and the other one with living-room and bed rooms. The presence of the walnut tree is highlighted by rotation of a side of the house creating a transparent link between the main courtyard and the back courtyard. The back courtyard is destinated to the children, who can climb the tree and have a playing route on the entire ground floor roof. The entry is tight and separated from the building and opens up after towards the main courtyard with a small glance of the living room. The connection of the two functional sides of the building is marked by the dining room, the heart of every home, with views of the main courtyard and the existing walnut tree. The main bedroom is separated from the rest of the functions in order to enjoy the silence, while the children bedrooms are on the first floor to take advantage of the green roof as a playground.

Evaluare

Following the principles of sustainability, for minimal energy waste, the glazed façades of all the main spaces are sun-oriented and unaffected by the shadow of the near existing building. The light and the shadow play an important role in the functional scheme: in the half-day shaded west side of the building are the secondary spaces (the garage) – with no need of sunlight and the kitchen – need the shade to not overheat. To lower the impact on natural environment, the footprint of the half of the building is restored by the green roof and also using the sustainable technologies (solar panels). The layout of the walls are based on a study to obtain a thermal protection coefficient (U) less than 0,24W/m²K (0,16W/ m²K). By preserving the existing trees, by creating the green roof and building a house that uses solar energy, the project urges the local community to sustainability.

Panouri de prezentare

Acordul privind drepturile de autor

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Producator