PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Proiect înscris în ediția 2019 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

Central District 4 Elemente

Central District 4 Elements



Proiect înscris de

Florian Barsan
arhitect
Razvan Barsan + Partners S.R.L.
office@biroudearhitectura.ro
+40732125601

Informaţii despre proiect

Rezidențial - locuințe colective
http://www.centraldistrict.ro
2018
2019
2020
24351,91
50.430.000 ron
Bucuresti str. Aleea Fizicienilor, nr. 1, sector 3, Bucuresti

Echipa de proiect

Razvan Barsan + Partners S.R.L.
Comnord S.A., Terratest Geotehnic S.A.
Central District 4 Elemente
arh. Razvan Barsan, arh. Stefan Sterian, arh. Ionut Dochita

- Alexandra Dinca - Arhitectura
- Ionel Pasmangiu - Foton Render Studio S.R.L. Render
- Cristina Postu - Amenajare si Design Interior
- Cristian Nastase - Concept Structure S.R.L. / Structura
- Lohengrin Onutu - Capital Grup Instal S.R.L. / Instalatii electrice, sanitare, termice Instalatii cu Rol in Securitate la Incendiu

Stadiu incipient

Nowadays, the concept of community and neighborhood of a city, is very hard to find or obtain. Besides the fact that every neighborhood is over populated, it doesn’t offer spaces for gathering. Instead, the city offers a lot of residual spaces having different dimensions. This residual space means several unbuilt or unused lots between blocks and houses, needless to mention the unhealthy environment of the surroundings. Our project focuses on one of these lots, located close to Titan park, in Bucharest. The area was built during the communist period which means that it is composed by eight or ten stories apartment blocks surrounded by green lots.

Scopul proiectului

Our proposal takes into consideration the four human essential elements: air, water, earth and fire. The air is represented through generous spaces and large terraces. The exterior design includes three fountains which bring out the second natural element, water. The presence of a big green surfaces justifies the third natural element, earth. Fire is brought into the socialization area. All the parking spaces are moved at the underground level, creating more public spaces for the residents, emphasized by a well balanced landscape design.

Descrierea proiectului

Towards Fizicienilor Street our proposal opens to the rest of the neighborhood through commercial spaces, disposed at the ground and semi-basement floors of the main building - which is the closest to the street. This helps keep the bustling noise from Fizicienilor street, away from the project area. In addition, the natural terrain slope between the northern and southern property limits, emphases the calm and comfort of the green spaces proposed around the buildings. The natural slope of the terrain is a real leverage in the urban planning development for the unbuilt part of our lot. The urban development of the area is based on spaces for socialization and recreation, which are meant to develop a way of living. The volumetric style created onto the facades of our second building not only brings esthetic value, but also represents a way to ensure intimacy between apartments. The project proposes a contemporary type of habitation, in flexible apartments which are opened to the exterior through large balconies and terraces. Both buildings are optimized in the matter of construction materials and they have no electricity cable or utilities pipes in plain view, choosing to integrate these necessities with the architecture of the neighborhood.

Evaluare

The main purpose of our project is to give residents a feeling of community, relaxation and integration with the natural landscape, while benefiting from intimacy, comfort and safety – bring them a genuine feeling of “home”.

Panouri de prezentare

Acordul privind drepturile de autor

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Producator