PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Proiect înscris în ediția 2019 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

Casa Catrinei

@Catrina's



Proiect înscris de

Diana Talos
arhitect
Ars Longa
proiect.arslonga@gmail.com
0728307315

Informaţii despre proiect

Hoteluri și restaurante
https://www.facebook.com/pages/Casa-Catrinei/1879669569018492
2016
2017
2020
375 mp
337.440,00 (TVA inclus) lei
Văleni, SJ Văleni, Cristolț, jud, Sălaj

Echipa de proiect

Ars Longa
Unknown
Olaru Sebastian P.F.A.
arh. Diana Talos, arh. Diana Cadar, arh. Diana Talos, arh. Diana Cadar

- Robert Pop - electrical plan / engineer
- Paul Barta - sanitary piping and plumbing plans + heating and ventilating plans +alternative solutions / engineer
- Gheorghe Matis - structural plans / engineer
- Robert Pop - electrical plan / engineer
- Paul Barta - sanitary piping and plumbing plans + heating and ventilating plans +alternative solutions / engineer
- Gheorghe Matis - structural plans / engineer

Stadiu incipient

As far as we know the area has been inhabited since the XVI centuries, but right on our spot there has been houses since the 50's. On the site there was a house build in that period with a pre - established modernist/communist plan. Many of the houses in the village are built with the same plan. We proposed it for demolition, but we have kept the stone , the brick and some of the timber to reuse for our purpose. Otherwise, the zone a touristic and leisure area due to its scenic landscapes and a few attractions that arouse a an among counties interest for: good food, historical sites, inhabited caves with drawings from the Neolithic and some ancestral type of architecture. The lot is on the edge of the Solona Valley. The nearby house had to get behind of the newly traced food limit. One of the farmers told us that she had to move her “ boulders” (the foundation) because the later regulations. Our lot is situated in one of the creek's meanders with vistas up and down the stream. The proximity of the forested walls of the valley defined also our layout. Also we planned around some walnut trees on the site, that we have kept even if they are not suitable in the vicinity of straw roofs. This was the data to start the project: a “moody “ creek, walnuts, forest nearby, a few vistas upwards and downwards. So we have applied for an architecture imbued with regionalism a little bit introvert that goes along with the isolated atmosphere of the place. We took along some of the traces of the ancestral type of architecture ion the area. We developed the aquatic elements around new gardens for vegetable consumption and with educational purposes.

Scopul proiectului

The purpose was to build a guest house for tourists that would come in groups gathered on social media. Groups of photography passionate people that will come and stay and promote the area in this visual way. Our beneficiaries are well known photographers and journalists. Also in the area is a real need for hosting places. There are few facilities for tourism which is on the developing strategy for this rather poor region. So we have applied for European public funding. Our project along with Civitas' well made fund request won some of the funds needed. The project as seen in google aerial view is stopped at the first floor and its looking for further funding because the market sifted, the manpower and the building materials are more expansive. We would want this project to go on because it will encourage the local economy: -villagers will be employed in our hosting services -good food will be provided from farmers from the area -our services will get connected with complementary activities already established in Salaj county -some of the villagers who are emigrated in Spain told us that they will return home if employed here - the project could be a starter for the tourism in the area - as we are involved through our Romanian Architects' Organization (OAR) as a Rural Group to protect and promote traditional architecture this replica is one of the initiatives to made out our intentions for this ethnographic area. So we put forth a model for the built environment in this remote village that could be traced back to a time when architecture served better the community, the nature and the purpose of a more healthier dweller.

Descrierea proiectului

As we traveled the area and hold meetings and conferences we met our beneficiaries. They were buying land in the area. They approached us to find out more about regional based architecture that we promote and they document. We produced the first sketches that took after some of the farm holds in the area. Thse buildings are not very aligned or urbanized. The buildings are some how spread in their yards and they harvest the sun as much as they can on the bottom of the valley. The good land is left for small gardens. Pigs and cows are let loose in the summertime. We went along with beneficiaries' desire for a vegetable garden, a bio pool and a place for them as hosts. We gather information from ethnographic experts which studied the area in the 80's and we visited some museum pieces in Sibiu and Cluj to make for the lost timber detailing needed. We studied and proposed that ancestral steep straw roof that now could house our need touristic function and need. So we planned for two leveled attics for each of our buildings. We broke our investment into two pieces so everything would remain at the scale of a house hold with the usual building for the house and with the other for agricultural purposes. In the yard we erected small timber constructions as seen in the area. The use of timber and straw was mixed with brick and modern materials to accomplish for fire and public health regulations concerning a public buildings. We have kept the vineyard in the sunniest part of the property. We left alone the healthy existing trees. We planted apple and pear trees. Around the proposed ponds we planted aquatic plants needed for bio filtering. The compound is to be used all year long as photographers follow the changing seasons. One of the buildings is for guests and one for hosts.. The two buildings are linked at the upper level with a pedestrian bridge between some public areas that function for meetings, expositions, seminars etc. Pools, vegetable gardens, vine cellars dug into the hill, ancient backing oven on the water for safety, small vineyard are some of the facilities in the compound. In the surrounding area are to be tasted good food, vines, sites are to be seen, architecture to study. The household is heated with soil water heating pumps dug to creeks water bed. Water around the building serve as reserves for the water canons that could put down possible fires detected by a fire detection system. Sprinkled water showers are also put along the upper ridge. A flooded bridge is to be constructed across the creek. Well naturalized pathways for nearby site seeing areas are opened for biking and hiking. Wait after it is finished! Come and see!

Evaluare

This initiative is to be finished to accomplish all that we envisioned along with our beneficiaries. It should trace its roots to a healthier, environment friendly not so far gone lost past. It could linked this small community along a goal to enrich the area. It is a starter and with a little bit of directed enthusiasm things could happen. People, as I said want to work for this venture. Dairy, meat products could be sold through this facility. Good products of a certain origin and with a certain standard. Going beck to a certain way of life, to a certain way of making things and architecture could be seen conservative or even retrograde. But it could work, this won't be the first example. Tourism is a chance for this area that our beneficiaries discovered to promote. Straw roofing..not again could be heard...because people shifted for fireproofing, more durable materials. But what was lost along the way: identity, health, circular economy, jobs and crafts. Question are raised. How architecture can harmonize these planned things in space and time? For the moment we proposed a small pastoral and nostalgic controversy if needed.

Panouri de prezentare

Acordul privind drepturile de autor

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Producator