PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Proiect înscris în ediția 2019 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

Centrul International Constantin Brancusi

International Center Constantin Brancusi



Proiect înscris de

Andreea Robu-Movila
arhitect
DSBA
andreea.movila@dsba.ro
0741407576

Informaţii despre proiect

Cultură
2013
2017
2019
1635
5 million Euro
Craiova Calea Unirii 15, Craiova 200419

Echipa de proiect

DSBA
Manelli
Consiliul Judetean Gorj
arh. Dorin Stefan

- Bogdan Chipara - arhitect
- Adrian Arendt - arhitect
- Ana-Maria Banciu - arhitect
- Stefan Burciu - structura

Stadiu incipient

The Art Museum of Craiova holds a series of Constantin Brâncuşi sculptures, a matter less known by the general public. In this regard, Dolj County Council decided to evaluate the possibility of creating a pavilion dedicated to his work inside the Museum courtyard, considering also Brâncuşi’s past related to Craiova. At the present moment, on the land that is targeted by the proposal there is the building of the Art Museum in Craiova, an historical monument located in the former Private Palace of the Jean Mihail family. It was built between 1900-1907 following the project of the French architect Paul Gottereau.

Scopul proiectului

The proposal refers to the story of the Indore Temple that was commisioned by the Yeshwanr Rao Holkar Maharajah from India to Brancusi and has never been buit.

Descrierea proiectului

The entrance is set up to be underground: on the eastern side of the Mihail Palace it was proposed an underground space as an exhibition space for meetings and the access in the glass prism that is above. This will be in itself a big structural performance, being made of glass panels of 12 m high. Brâncuşi Pavilion develops a special relationship with the Mihail Palace counting on a mutual architectural support. The pavilion can be regarded as pop-art while the “Măiastra” is only suggested as a negative space inside the Ovoid, to avoid generating a heavy, oppressive structure. From the underground, with a glass elevator, visitors will be able to reach -individually - the inside of the pavilion above. The spiritual ascension that Brâncuşi counts in the temple of Indore is here complemented by the physical experience of lifting inside the pavilion. The built-up area above ground is 324 sqm (the glass cube) while the built-up area in the first basement being 1.311 sqm.

Evaluare

The project is under construction being set to be inaugurated at the end of 2019.

Panouri de prezentare

Acordul privind drepturile de autor

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Producator