PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Proiect înscris în ediția 2019 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

DANUBE DELTA VILLA - Bed and Breakfast

DANUBE DELTA VILLA - Bed and Breakfast



Proiect înscris de

Octavia Floria Popeea
arhitect
OOPY Arhitectura
office@oopy.ro
0751201715

Informaţii despre proiect

Hoteluri și restaurante
http://oopy.ro/
2017
2019
2021
250
200000 EUR
Sfantu Gheorghe, Tulcea Parcela 307-308

Echipa de proiect

OOPY Arhitectura
va urma
SC Danube Delta Villa SRL
arh. Octavia Floria Popeea, arh. Iustin Popescu, arh. Oana Cretu, arh. Bogdan Niculae, arh. Ina Buznicea, arh. Tekla Berecki, arh. Andra Banu, arh. Ioana Sararu, arh. Ilinca Moroianu, arh. Andrei Nicolae, arh. Octavia Popeea, arh. Iustin Popescu, arh. Oana Cretu, arh. Bogdan Niculae, arh. Ina Buznicea, arh. Tekla Bereczi, arh. Andra Banu, arh. Ioana Sararu, arh. Ilinca Moroianu, arh. Andrei Nicolae

- Teodor Cojanu - Structural design
- Catalina Maier - Structural design
- Teodor Cojanu - Structural design
- Catalina Maier - Structural design
- M. Gh Popescu - Structural design

Stadiu incipient

Danube Delta Villa is located in Tulcea County, on the left of the St. George channel of Danube, not far away form the flowing of the river into the Black Sea, in the Biosphere Reserve of Danube Delta. This is a unique natural area of biodiversity, one of the largest and well-preserved world deltas (unique in Europe), since 1991 part of UNESCO World Heritage. It is also a protected area for its traditional settlements and local architectural heritage. The project Danube Delta Villa Bed & Breakfast is not the first one that our office designed in Danube Delta. The main design challenge is the implementation of an new built ensemble into an valuable protected area, respecting the local rules, natural construction materials and the natural setting. Our precedent design experience in the area of Danube Delta, corroborated with the descriptions of the new Guide for Architecture Design into restricted area of Danube Delta realized by OAR (Romanian Order of Architects) was one of the starting points in our design phases. According to the current legislation of the Danube Delta Biosphere – as a protected natural area in Europe, the project had to go through a compliance committee, framing in specific local architecture and several conditions that must be strictly followed: simple volumetry as local typology demands it, rectangular or square windows, framing with simple geometric shapes in two slopes covered with reed, using light blue color for doors and window frames.

Scopul proiectului

Our aim and the beneficiary’s, was to create a modern space with archaic flavor attempting a transposition of traditional local architecture in contemporary times while remaining in compliance with the requirements and regulations of urban planning commission. It is a project mindful to the expression of local traditional architecture that proposes also a new and modern experience, dedicated to the unique area of the Danube Delta. The architectural expression highlights specific local elements such as blue color framings, white walls, the porch, the tympanum, and the wooden decorative elements. The design is socially inclusive and adapted for persons with disabilities.

Descrierea proiectului

The project is placed on 1000 sqm surface yard, at a crossing in the East area of St. George Village. It will be erected by private investment and an European Fund grant From the architectural and structural design point of view, building in this area is a privilege and a real challenge considering site conditions and building possibilities. Thus, the project had to achieve a balance between the qualities and beauty of the place and the challenges of working conditions: geomorphological land composition (very high groundwater and soft soil) and current legislation of Danube Delta Reserve. Using reed for roofs and the exterior walls as in traditional architecture requires compliance with today’s fire safety norms. Our proposed solution offered the best performance in fire safety norms – we conceived the buildings attic as a metallic framework covered with traditional materials such as reed. For ecological reasons, we designed a mixed heating system, using a pellet burning heating plant combined with photo-voltaic panels for all buildings in the complex. The concept of the ensemble is to place all the activities on the ground floor and to create lively built areas that function together with the rest of the yard. There are three building modules proposed, two of them hosting six units for guests, and one for dining and kitchen preparation area. The built area is only on ground floor with specifically small and pavilionar volumes to create the least interference in the protected area as little bit as possible.

Evaluare

The aim of the project was fulfilled by creating the best perspective for tourists while also offering a great perspective on the ensemble from the surroundings.

Panouri de prezentare

Acordul privind drepturile de autor

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Producator