PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Proiect înscris în ediția 2019 a Romanian Building Awards
Aveți nevoie
de ajutor?

Ne găsiți la
0755 227 587
rba@share-architects.com

APOGEUM - CONACUL PRINCIPELE NICOLAE

APOGEUM - PRINCE NICOLAE MANSION



Proiect înscris de

ALEXANDRU MIHAI BONDREA
arhitect
SC ARCHETYPE SRL
b2arh@yahoo.com
0040724023759

Informaţii despre proiect

Hoteluri și restaurante
https://archetype-ploiesti.wixsite.com/archetype/2012princepele-nicolae
2012
2016
2018
1162.30
1
GURA VADULUI, PRAHOVA com. Gura Vadului, sat Gura Vadului

Echipa de proiect

SC ARCHETYPE SRL
-
S.C. AGROTOH INTERSERV S.R.L.
arh. ALEXANDRU BONDREA, arh. NADIA SAVU

- NICOLETA BONDREA - interior designer
- ALEXANDRA MAIGUT - arhitect
- OANA GEANA - arhitect stagiar

Stadiu incipient

EARLY SITE STAGE The location estate houses the ruins of the late Prince Nicolae's residence, King Carol II's younger brother, who built it as home for him and his beloved Ioana Doletti, whom he married despite Royal Family's disapproval. The residence was built around 1930, but suffered many alterations in time, especially during communism years, when it served as warehouse and canteen for the workers of the local winery. The building is set in a beautiful location with a spectacular view over the vineyard slopes nearby, so the client wanted to restore the building's former importance in order to value both the history and the landscape by turning it into a guesthouse.

Scopul proiectului

DESIGN PURPOSE Starting from the main idea of converting the building into a tourist accommodation facility, including restaurant and covert terrace, the interventions entailed the recovery of the facades, which included the reconstruction and the restoration of the stone masonry walls, wood pillars of the first floor gallery and the roof, preserving as much as possible the geometry and the placement of the initial windows. There was also necessary the extension of the building in order to obtain new and larger spaces for hosting bigger events. Furthermore, the accommodation area at the first floor was optimized by new partial subdivisions of the interior and use of the attic.

Descrierea proiectului

DESIGN DESCRIPTION The guesthouse is organized on three levels: ground floor, first floor and attic. The ground floor serves for restaurant area, including kitchen and utility spaces, reception of the accommodation and a covert terrace. Set in the middle of the building, the restaurant is intended as the center core of the Mansion, emphasized by its height and larger windows, placed on the whole western facade and also in the roof, as a skylight. Both from the restaurant and the terrace the guests can enjoy the beautiful views of the surrounding vineyard. The 6 accommodation units, of which 3 suits on two stories, placed on the first floor and attic, offer the comfort of the modern times utilities with their adjoining bathrooms, but also the privacy needed for rest. There have been adopted also some modern technology solutions for structural issues which were either hidden (steel frames over the restaurant or in the attic), either exposed (laminated wood frames of the terrace roof). The interior design is creating a warm and welcoming feel with the use of rustic materials (stone masonry, stone floors, large wood ceilings and white lime plaster molding), bringing also a touch of aristocracy through the fireplaces, stained-glass window, chandeliers, old wooden furniture and decorations.

Evaluare

ENVIRONMENT IMPACT This project wanted to capitalize the local historical heritage, taking advantage of the site in a remarkable manner. Achieved with direct involvement of the owner, the recovery of The Prince Nicolae Mansion shows consideration for history, also obvious in the choice of high quality materials. With the addition of high-standard comfort, a generous terrace and view and clean country air, the place becomes a perfect venue for social events, in which one can enjoy a good wine taking a short journey back in time.

Panouri de prezentare

Acordul privind drepturile de autor

Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Producator