PREMIILE NAŢIONALE PENTRU SPAŢIUL CONSTRUIT Romanian Building Awards Perioada de înscriere a proiectelor s-a încheiat!
Prima competiție de proiecte care evidențiaza trio-ul creativ arhitect, constructor și beneficiar, pentru edificarea unei culturi a calității spațiului construit în România.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 08 aprilie 2019

ATENȚIE! În acest an, planșele se depun exclusiv online. Nu mai este nevoie să le trimiteți tipărite, în format fizic, organizatorilor.
Înainte de a începe înregistrarea unui proiect, vă sfătuim să parcurgeți Procedura de înscriere.

DATE GENERALE

Aflat la a treia ediție, Romanian Building Awards (RBA) se adresează proiectelor viitoare, cu rolul de a promova calitatea spațiului construit în România. Recunoașterea valorilor recente, ale prezentului și viitorului, odată cu premierea acestora este mijlocul prin care ne propunem să ne îndeplinim misiunea.

Romanian Building Awards - Premiile Naționale pentru Spațiul Construit se adresează trio-ului arhitect - constructor - beneficiar, presupunând 2 etape de jurizare. Prima constă în selecția proiectelor de către board-ul RBA, format din membrii fondatori ai Consiliului Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Sud-Est (CCA-CEE), care evaluează proiectele pe baza impactului social, cultural, economic asupra calității vieții, pe lângă criteriile estetice și tehnice.

Proiectele care intră pe lista scurtă a nominalizărilor desemnate de board vor fi susținute de 2 reprezentanți ai biroului/companiei în fața juriului și a publicului prezent în cadrul Forumului Internațional de Arhitectură și Inginerie SHARE.

În etapa finală a RBA, un juriu internațional va desemna dintre nominalizați proiectele de arhitectură câștigătoare ce vor fi premiate în Marea Gală cu o diplomă însoțită de un certificat cu recenziile juriului, un trofeu mural, placheta de onoare Romanian Building Awards 2019 și promovate la nivel național și internațional.

1.1  Organizatorul concursului Romanian Building Awards - Premiile Naționale pentru Spațiul Construit un eveniment inițiat și organizat de Asociația Pro Event cu sediul în Iași, strada Ștefan cel Mare  nr 26, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România și Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”.

1.2  Board-ul Romanian Building Awards 2019 Board-ul este format de membrii fondatori ai Consiliului Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Sud-Est (CCA-CEE): Armand Vokshi -- Preşedinte al Asociaţiei Arhitecţilor din Albania, Borislav Ignatov -- preşedinte al Camerei Arhitecţilor din Bulgaria, Evangelos Lyroudias -- Reprezentant al Preşedintelui Camerei Tehnice din Grecia, Martin Panovski -- Preşedinte al Asociaţiei Arhitecţilor din Macedonia, Filip Aleksic -- Preşedinte al Asociaţiei Arhitecţilor din Muntenegru, Alexandru Găvozdea -- Președintele Ordinului Arhitecților din România, Milan Djuric -- Preşedintele Uniunii Arhitecţilor din Serbia, Tomaž Krištof -- Preşedintele Camerei de Arhitectură şi Planificare Urbană a Sloveniei şi Florin Mindirigiu -- Preşedinte al Asociaţiei PRO Event.

1.3 Tipul și scopul concursului Romanian Building Awards 2019 are ca misiune susținerea calității spațiului construit în România. Prin organizarea Romanian Building Awards, vrem să consolidăm o tradiție din a celebra această componentă fundamentală a vieții noastre, spațiul construit. Recunoașterea valorilor recente, ale prezentului și viitorului, odată cu premierea acestora este mijlocul prin care ne propunem să ne îndeplinim misiunea.

1.4 Juriul concursului Anul acesta, componența juriului internațional este următoarea: • Andreas VARDAS, Fondator Vardas Studio - Cipru, • Șerban ȚIGĂNAȘ, Secretar General UIA, Fondator Dico & Țigănaș - România, • Fernando MENIS, Fondator și Șef Arhitect Menis Arquitectos - Spania, • Bruno ANDREȘOIU, Arhitect, Redactor Șef Igloo - România.

2. PARTICIPAREA LA CONCURS

2.1 Calitatea de concurent Arhitecții cu drept de semnătură, stagiarii și studenții pot înscrie un proiect în mod individual, dar și sub forma unor echipe pluridisciplinare. Totodată, constructorii, dezvoltatorii imobiliari, finanțatorii și beneficiarii pot participa la concurs cu un proiect dacă au acceptul arhitectului.

2.2 Condiţii de calificare Pentru a fi luate în considerare, proiectele înscrise în concurs trebuie să respecte Regulamentul concursului și termenul de predare.

3. DESFĂŞURAREA CONCURSULUI

Concursul se va desfășura în 2 etape de jurizare: prima, constă în selecția de către boardul RBA care evaluează proiectele pe baza impactului social, cultural, economic asupra calității vieții, pe lângă criteriile estetice și tehnice. Proiectele care intră pe lista scurtă a nominalizărilor desemnate de board vor fi susținute de 2 reprezentanți ai biroului/companiei în fața juriului și a publicului prezent în cadrul Forumului Internațional de Arhitectură și Inginerie SHARE.

În etapa finală a RBA, un juriu internațional va desemna dintre nominalizați proiectele de arhitectură câștigătoare ce vor fi premiate în Marea Gală.

3.1 Prezentarea proiectelor Proiectele înscrise în concurs ce trec de prima etapă de jurizare și intră pe lista scurtă a nominalizărilor vor fi prezentate, în mod obligatoriu, în fața juriului și a persoanelor participante la Forumul Internațional SHARE Architects București, ediția de primăvară – 18 aprilie 2019. Prezentările vor fi făcute de către 2 reprezentanți ai biroului/companiei/beneficiarului care înscrie proiectul în concurs. Dacă proiectul câștigă, în urma celei de-a doua etape de jurizare, un premiu special sau Marele premiu, cel puțin un reprezentant al biroului/companiei/ sau beneficiarul proiectului va fi anunțat în vederea ridicării premiului în cadrul Marii Gale de premiere.

3.2 Cerințe obligatorii privind participarea Toate proiectele vor fi prezentate în limba engleză. Data finală pentru înscrieri este 08 aprilie 2019, ora 24.00. Începând din acest an, toate documentele necesare înscrierii se vor depune exclusiv online. Nu este necesară tipărirea și trimiterea lor în format fizic Organizatorului.

3.3 Documente necesare înscrierii în concurs În timpul înregistrării online, vor fi necesare următoarele documente în format digital: • 3 planșe numerotate, dimensiune A2 - 420 mm (lățime) x 594 mm (înălțime), în format PDF; • date tehnice ale lucrării; • minim 10 imagini JPG (fotografii și schițe); • un raport descriptiv, scris în limba engleză, ce va cuprinde 4 secţiuni: starea anterioară a amplasamentului, scopul intervenţiei, descrierea proiectului și evaluarea impactului asupra mediului construit.

3.4 Conținutul planșelor de concurs Pentru a asigura confidențialitatea jurizării, este important ca numele aplicantului sau a colaboratorilor să nu apară pe niciuna din planșele de concurs.

Cele 3 planșe de concurs trebuie să conțină , în mod obligatoriu, următoarele informații: • hartă (sau hartă foto) ce indică amplasamentul construcției (scara la alegere); • orice tip de piese desenate și randări ce contribuie la o cât mai bună înțelegere a proiectului; • explicații textuale în limba engleză, dacă este considerat necesar.

3.5. Principii de evaluare a proiectelor • capacitatea proiectului de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor; • calitatea arhitecturală a proiectului (calitatea spațiilor interioare și exterioare ale clădirii, a materialelor folosite și rolul pe care îl joacă lumina în proiect); • inovația adusă de proiect și estetica acestuia; • modul de abordare a sustenabilității proiectului: structura, îmbunătățirile aduse mediului și consumul de energie; • gradul de participare a cetățenilor și implicarea acestora în conceperea spațiului; • caracterul transversal al conceptelor de planificare și / sau obiectivele care au ghidat proiectul (sociologie, demografie, istorie, arhitectură, economie, inginerie, amenajare, antropologie).

3.6 Calendarul concursului • 08 aprilie 2019 -ora 24.00: termenul limită de înscriere a proiectelor; • 12 aprilie 2019: comunicarea nominalizărilor de către board-ul RBA; • 18 aprilie 2019: prezentarea proiectelor nominalizate în fața juriului și a publicului; • 18 aprilie 2019: Gala de decernare a premiilor Romanian Building Awards 2019;

3.7. Drepturi de autor Statutul de candidat pentru RBA atrage după sine cesionarea, către Organizator, a drepturilor necesare de exploatare neexclusive referitoare la materialul prezentat pentru RBA, pentru toate țările lumii, până când drepturile intră in proprietatea publică, cu unicul scop de diseminare și promovare, prin intermediul oricărui mediu și sub orice formă, în cadrul tuturor evenimentelor și activităților legate de RBA (expoziții, publicații, etc.).

4. BENEFICII ALE CALITĂȚII DE PARTICIPANT RBA • recunoașterea valorii și promovarea proiectelor și autorilor la nivel național și internațional prin intermediu platformei SHARE; • în cazul obținerii unui premiu, o diplomă de premiere însoțită de un certificat cu recenziile juriului; • în cazul obținerii Marelui Premiu, un trofeu și placa murală Romanian Building Awards 2019; • prezentarea proiectului și a echipei de proiect în fața juriului și publicului în cadrul SHARE Bucharest 2019, International Architecture and Engineering Forum, ediția de primăvară – 18 aprilie, Radisson Blu Hotel; • prezentarea și arhivarea proiectului pe platforma Romanian Building Awards a partenerilor spatiulconstruit.ro; • invitarea autorilor proiectelor ca speakeri în cadrul conferințelor internaționale de arhitectură din România, Polonia, Bulgaria și Ungaria, Serbia, Grecia, Slovenia, Letonia marca SHARE.

5. ANUNȚAREA CÂȘTIGĂTORILOR În conformitate cu legislația în vigoare, Organizatorul este obligat să facă publice numele câștigătorilor și beneficiilor acordate. Numele câștigâtorilor și beneficiile acordate vor fi afișate pe pagina rba.share-architects.com şi pe pagina de Facebook www.facebook.com / rbaprize conform termenelor menționate în prezentul regulament.Descarcă Regulamentul Oficial
Parteneri
Initiatori si organizatori
In colaborare cu
Partener oficial
Producator